Wij helpen je graag bij al je vragen over werk, inkomen en lidmaatschap.
In de praktijk kom je van alles tegen: van twee fulltime werkende ouders met vier kinderen, tot een eenverdiener met een thuisblijf-moeder met één kind. Geen situatie is hetzelfde. Mensen verschillen van elkaar, het ene kind is het andere niet en het type werk dat je doet, bepaalt ook veel.
Op deze pagina geven we ouders tips hoe ze werk en ouderschap kunnen combineren. In enkele vragen en antwoorden lees je wat je allemaal kunt regelen als ouder en wat er wettelijk gezien voor je is geregeld. Tot slot vertellen enkele van onze medewerkers hoe zij werk en ouderschap combineren. Veel leesplezier!
Ik zou graag willen weten op welk soort verlof ik recht heb. Ik had laatst namelijk een noodsituatie thuis met mijn dochter. Mijn vrouw heeft kunnen regelen dat ze naar huis mocht om mijn dochter te helpen. Toen was het gelukkig opgelost. Stel dat zij niet had gekund, dan had ik wat moeten regelen via werk. Vandaar mijn vraag.
Dag Harm,
Zo, dat is schrikken. Begrijpelijk dat je hiernaar informeert. Door bepaalde privéomstandigheden kun je soms tijdelijk niet werken. Hiervoor zijn verschillende soorten verlof die zijn vastgelegd in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Denk aan zwangerschaps-, bevallings-, ouderschaps-, adoptie- of pleegzorgverlof, calamiteitenverlof (kort verzuimverlof), kortdurend en langdurend zorgverlof.
Bij de WAZO gaat het altijd om de spanning tussen werk en privé. Elk verlof kent zijn eigen tijd en loondoorbetaling.
Noodsituatie
Om in te gaan op de specifieke situatie van je dochter, zal er calamiteitenverlof (ook wel kort verzuimverlof genoemd) aangevraagd worden. Hierbij is er dus sprake van een noodsituatie. Dit verlof duurt vaak een paar uur tot een dag.
Bij deze noodsituatie kunnen de omstandigheden niet buiten werktijd opgelost worden. De term ‘nood’ zal achteraf door de werkgever naar redelijkheid worden beoordeeld. In principe wordt er doorbetaald,
maar soms is dit anders afgesproken in jouw cao.
Het is altijd van belang om in overleg met de werkgever af te spreken wat de situatie is waardoor je niet kunt werken en wat voor soort verlof hiervoor geldt. Controleer altijd bij de werkgever hoe het verlof is
opgenomen in de cao of de arbeidsovereenkomst. Dit geldt voor alle situaties, niet alleen bij een noodgeval.
Collega Ineke interviewde enkele collega’s. Wat blijkt? Elke collega heeft zijn of haar eigen vragen en pakt de combinatie ouderschap en werk daardoor weer anders aan. Laat je inspireren door hun ervaringsverhalen.