Inloggen

Mag mijn werkgever eenzijdig een relatiebeding toevoegen?

 

In de afgelopen maand heeft de werkgever van Hanneke eenzijdig een relatiebeding toegevoegd aan het personeelshandboek. Nu heeft zij haar baan opgezegd en is van plan bij een relatie te gaan werken. Is het terecht dat de werkgever haar hiervoor een boete laat betalen?

 

Nee, dat klopt niet. Het belangrijkste dat hier mis gaat is dat de werkgever zich niet houdt aan het zogeheten schriftelijkheidsvereiste. Een relatiebeding geldt als een verzwarend element in het palet aan arbeidsvoorwaarden. Zo kan het grote invloed hebben op de periode na
het einde van het dienstverband. Vandaar dat je werkgever jouw handtekening nodig heeft om het rechtsgeldig te laten zijn.

Uit de jurisprudentie komt naar voren dat de werkgever allereerst de werknemer op de hoogte moet stellen als er een relatiebeding is opgenomen. Dit geldt ook als het bijvoorbeeld is opgenomen in een personeelsreglement. Het is niet noodzakelijk dat de relatiebeding als apart document getekend wordt. Het kan ook door het tekenen van de arbeidsovereenkomst, waarbij wordt verwezen naar het personeelsreglement en vervolgens expliciet het relatiebeding wordt genoemd.

 

Informeren

De wetgever vindt het belangrijk dat de werkgever de werknemer hierop wijst en hierover informeert. Tenslotte geldt dat bij het tekenen van de arbeidsovereenkomst het personeelsreglement als bijlage toegevoegd moet zijn. Dus of het nu gaat om het aangaan van een dienstverband
of een eenzijdige aanpassing tijdens het dienstverband, een relatiebeding vraagt om zorgvuldigheid en aandacht. Pas na tekenen zit je eraan vast.

Heb je zelf ook vragen over een relatiebeding of andere onderwerpen? Neem dan gerust contact op Juridisch Advies.

 

Tonnis Rademaker is juridisch adviseur bij CGMV. Deze blog is eerder verschenen in CGMV magazine #2024-3.