Wij helpen je graag bij al je vragen over werk, inkomen en lidmaatschap.
Volgens TNO krijgen elk jaar ruim 4000 mensen kanker door hun werk. Daar komen andere ziektes en ongevallen nog bij. Soms blijkt pas veel later hoe gevaarlijk sommige stoffen zijn. Van asbest werd dat bijvoorbeeld pas veel later geconstateerd. Nu is er veel aandacht voor PFAS, dat inmiddels in talloze producten is verwerkt en overal in het milieu te vinden is.
Idealiter wordt een stof voordat die in gebruik wordt genomen eerst goed getest op mogelijke giftigheid, en niet alleen achteraf zoals nu meestal het geval is. Dat geldt ook voor een mogelijk giftige combinatie van stoffen die apart niet gevaarlijk zijn.
Gewoonte
Soms is het ook een kwestie van cultuur en gewoontes. Bouwvakkers hebben vijf keer zoveel risico op huidkanker. Je op de bouwplaats insmeren met zonnebrandcrème doet echter lang niet iedereen. Werkgevers kunnen helpen door bijvoorbeeld dispensers met zonnebrandcrème op de werkplek neer te zetten.
Het is dus goed dat er veiligheidsregels zijn waar werkgevers zich aan moeten houden. Werkgevers hebben een zorgplicht, werknemers zijn verplicht zich aan de maatregelen te houden.
Aan de andere kant worden veel regels ervaren als overbodig, tijdrovend en betuttelend. De kunst is regeldruk te verminderen zonder dat dat de veiligheid aantast.
Nog belangrijker is het om niet alleen regels voor te schrijven, maar beter te controleren wat er werkelijk toe doet, en daarna indien nodig te handhaven. Aan papieren tijgers heeft immers niemand behoefte, werkgevers en zeker werknemers niet.
Heb je zelf ook vragen over de veiligheid op je werk? Neem dan contact met ons op.
Ineke Evink