Inloggen

Arbeidsmigranten verdienen beter

 

Het Isala-ziekenhuis in Zwolle trok vorige week aan de bel: gemiddeld vier keer zoveel arbeidsmigranten dan anderen belanden in dat ziekenhuis na een bedrijfsongeval. Vooral in de bouw en in slachterijen gaat het vaak mis.

 

De arbeidsmigrant die in het ziekenhuis belandt, is er vaak beroerd aan toe. Vingers in de snijmachine, een hand in de gehaktmolen of een val van de steiger, het levert allemaal ernstige verwondingen op. Sommigen genezen, anderen raken invalide, soms volgt zelfs overlijden.

 

Dit zijn de mensen die voor ons het zware en vuile werk doen, waardoor wij goedkoper vlees kunnen kopen en minder geld kwijt zijn aan de bouw. Deze verhalen roepen een gevoel van boosheid en tegelijkertijd van machteloosheid op. Het kan toch niet zo zijn dat Nederland tweederangsburgers heeft.

 

Inspectie

De Arbeidsinspectie meldde in 2023 al dat arbeidsmigranten anderhalf keer vaker een bedrijfsongeval krijgen dan anderen, en ook vaker ernstige. Twee keer zoveel arbeidsmigranten dan anderen sterven zelfs door een bedrijfsongeval.

 

Hoe komt dit allemaal? Allereerst door een slechte arbeidsmarktpositie. Arbeidsmigranten werken op basis van tijdelijke contracten die vaak gekoppeld zijn aan huisvesting. Als het werk wegvalt, stort het kaartenhuis in. Wellicht zijn ze daarom bereid meer risico te nemen. Slechte huisvesting zorgt vaak voor slecht slapen en ongezond eten. Middelengebruik komt bij arbeidsmigranten meer voor dan bij anderen. En dan zijn er nog de taalproblemen.

 

Maatregelen
Aan die zaken valt vaak best wat te doen. De werkgever is verantwoordelijk voor goede huisvesting, zodat arbeidsmigranten niet in overvolle huizen of tochtige stacaravans hoeven te bivakkeren. En als de werkgever weet dat er meer middelengebruik voorkomt, kan hij (meer) controles gaan uitoefenen.

 

Daarnaast moeten arbeidsmigranten wat CGMV betreft betere arbeidscontracten krijgen, met meer zekerheid. Daarbij is juridische ondersteuning, informatie over rechten en toegang tot vertrouwenspersonen onmisbaar. De overheid kan de regels strenger handhaven en meer controleren op werkomstandigheden. Ook onaangekondigd.

 

Gehaktbal
En hoe zit het met ons, burgers? Met arbeidsmigranten die ernstig gewond raken, hebben we medelijden. Maar zolang wij kiezen voor het goedkoopste vlees en de goedkoopste verbouwing zijn wij onderdeel van het systeem dat dit veroorzaakt.

 

Misschien moeten we straks wel meer betalen voor kipfilet en gehakt. Maatregelen die werk veiliger maken kosten nu eenmaal geld. Maar het is prettig om te weten dat er in ieder geval geen mensenbloed kleeft aan de gehaktbal.

 

Vragen rond arbeidscontracten of veiligheid? Neem contact met ons op!

 

Ineke Evink