Inloggen

Moeten we af van arbeidsmigratie?

 

Een op de negen werkenden is een migrant, staat in een recent rapport van de Adviesraad Migratie. De raad pleit voor meer aandacht voor brede welvaart voor alle Nederlanders, in plaats van kortetermijnwinst voor werkgevers.

 

Bedrijven varen wel bij de inschakeling van arbeidsmigranten. De laagstbetaalden verdienen weinig en werkgevers kunnen hen eenvoudig ontslaan, met alle gevolgen van dien voor de arbeidsmigranten zelf en de samenleving.

 

Moeten we dan maar helemaal af van arbeidsmigratie? Dat is onmogelijk, vindt CGMV, maar zoals het nu gaat, kan het ook niet meer. De huisvesting van arbeidsmigranten aan de onderkant van het loongebouw is vaak erbarmelijk en zorgt vaak voor onrust in de wijken. De huisartsenzorg kan het extra werk niet aan.

 

Ook voor arbeidsmigranten zelf zijn er nadelen. Zij verlaten hun land voor langere tijd en dat heeft een nadelige invloed op het gezin dat ze achterlaten. Ook verpleegkundigen uit de Filipijnen moeten hun kinderen noodgedwongen onderbrengen bij familie. Kennismigranten kunnen een braindrain veroorzaken in het land van herkomst. Het is wrang dat wij mensen hier naartoe halen omdat wij onze welvaart willen behouden.

 

Je kunt je afvragen hoe het komt dat er zo veel arbeidsmigranten nodig zijn. De Adviesraad Migratie vindt dat werkgevers naar zichzelf moeten kijken, en prettiger werk en een betere beloning moeten bieden. Dan zijn Nederlanders eerder bereid het werk aan te pakken. Meer arbeidsmigratie drukt de lonen juist. Dit zal niet alles oplossen, maar mogelijk wel voor een deel.

 

De kreet ‘goed voor de economie’, wordt nogal eens gebruikt als argument voor arbeidsmigratie. Maar hoe bereken je dat eigenlijk? Gaat het dan alleen om winstmaximalisatie, of kijk je ook waar die winsten terechtkomen? Sectoren mogen ook worden beoordeeld op wat ze bijdragen aan brede welvaart, aan een gezonde samenleving.

 

Een andere categorie is de kennismigrant. Veel bedrijven zeggen niet zonder te kunnen. Maar miljardenbedrijven als ASML kunnen hun personeel beter goed betalen dan belastingvoordelen aan te bieden. Het kan niet zo zijn dat de lusten naar het bedrijfsleven gaan en de lasten naar de samenleving. 

 

De discussie over arbeidsmigratie wordt vaak vermengd met die over asielmigratie. Het is goed gebruik die uit elkaar te houden. Maar ze raken elkaar soms wel. Allereerst moeten vluchtelingen die in nood verkeren hier goed worden opgevangen.

 

Het zou asielzoekers ook helpen als zij op de arbeidsmarkt voorrang zouden krijgen op arbeidsmigranten. Het mes snijdt aan twee kanten. Geen betere integratie dan via werk, geen betere taalles dan van collega’s. Daarvoor is wellicht begeleiding nodig maar als we het dan toch over ‘goed voor de economie’ hebben, die betaalt zich vanzelf terug.

 

Vragen of opmerkingen over arbeidsmigratie? Neem contact met ons op!

 

Ineke Evink