Wij helpen je graag bij al je vragen over werk, inkomen en lidmaatschap.
“Onze kinderen werden net geboren in een tijd dat ik geen werk had. Ik werd bij de oudste in mijn proeftijd ontslagen, nadat ik had verteld dat ik zwanger was. Uiteindelijk ‘moest het zo zijn’, zou je kunnen zeggen want de oudste is negen weken te vroeg geboren en daarmee belandden we een aantal weken in een ziekenhuistraject. Ook voor de binding (speciaal bij prematuren) is het belangrijk om er te zijn, dus toen ben ik langer thuisgebleven. Ik vond dat heel waardevol en heb ervan genoten om tijd en rust voor hem te hebben.
Ook bij de tweede had ik toevallig net geen werk. Ik ben daar wel dankbaar voor, ook vanwege de borstvoeding. Het is helemaal niet zo gek om sommige periodes in je leven wat minder te werken. Ik vind het zelf belangrijk en fijn om relatief veel zelf voor de kinderen te kunnen zorgen. Juist toen ze ouder werden, merkte ik dat ze er meer behoefte aan hadden aan mijn aanwezigheid. Dat zal als ze nog ouder zijn wel weer anders zijn. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden voor ouderschapsverlof. Mijn man was maar twee dagen vrij na de geboorte, dat is één week geboorteverlof, en negen weken ouderschapsverlof.
Gastouder
Toen de kinderen klein waren, brachten we ze een dag in de week naar een gastouder, één dag in de week naar de ene en één dag naar de andere opa en oma. Ik vond gastouders meer een familiegevoel geven dan kinderopvang. Ik ben heel dankbaar dat onze ouders dichtbij wonen want daardoor valt er vaak wel wat te regelen als dat nodig is. Als die buffer er niet is, kan het ingewikkeld om alles te combineren. Het helpt ook dat ik soms kan thuiswerken. Ik vind wel dat flexibiliteit twee kanten op werkt. Als mijn werkgever flexibel is, dan mag van mij ook flexibiliteit verwacht worden, bijvoorbeeld om in te springen op een andere dag.
Ik kan over het algemeen aardig de balans bewaren tussen werk en privé, hoewel mijn werk als vertrouwenspersoon er vaak tussendoor komt. Ik probeer voor mijn vertrouwenswerk een vaste dag in de week te reserveren, maar zo’n dag loopt altijd snel vol met andere zaken. Ik moet me misschien wat strenger aan die ingeplande werkdag houden.
Afspraken
Drie jaar geleden was ik van plan om volledig als zelfstandig vertrouwenspersoon te werken, maar ik ben toen toch weer in loondienst gegaan, omdat ik graag bij CGMV wilde werken. De jongste zat toen in groep 6 en de oudste in groep 8.
Of ik de baan zou aannemen, hebben we wel eerst besproken met de kinderen, omdat het ook van hen iets vroeg. Ze zouden op de maandagen na schooltijd samen naar huis moeten gaan en zich aan de afspraken houden, ook zonder toezicht. We hebben toen een aantal afspraken gemaakt, bijvoorbeeld dat er op maandag geen speelafspraakjes worden gemaakt, hoe laat ze een filmpje mogen kijken en wat ze op die middag wel en niet doen.
We hebben een prepaid kaartje in een oude telefoon gedaan zodat de kinderen ons een berichtje kunnen sturen of bellen als er iets aan de hand is. Ook moeten ze appen als ze thuis zijn uit school. Dat gebeurt niet altijd, maar daar krijg ik geen stress van. Gelukkig kunnen we goede afspraken met hen maken en weet ik dat ze zich daaraan houden. Als dat niet het geval zijn, is dit geen optie. Het is dus wel belangrijk dat je je kind goed kent. Ook moet je zelf goed plannen en dingen vooraf regelen.
Oppas
Als er schoolvakantie is of als een kind ziek is, werk ik thuis of zorg ik voor (extra) oppas. Ik vind het te veel gevraagd als de kinderen de hele dag alleen thuis zijn. Als het moet, neem ik vrij. Mijn man kan moeilijker vrij nemen op zijn werk. Soms is het wel vervelend als je kind ziek op de bank ligt en jij druk thuis aan het werk bent, dan kan ik me wel schuldig voelen.
‘s Ochtends op tijd van huis gaan vind ik het lastigst. Half acht is best vroeg, zeker als je moet opletten of je kinderen de gymspullen of hun brood wel meenemen. Een half uurtje adv inleveren, gaf me een gevoel van ruimte en rust in de drukke spits thuis. Daar heb ik meer aan dan een hele vrije adv-dag.
Het is goed om dit soort dingen te bespreken met je werkgever. Die heeft er ook belang bij dat je goed geconcentreerd aan je werk bent, in plaats van dat je met je hoofd bij ‘thuis’ zit.“