Inloggen

Vaderdag 2024

 

In mijn blogs voor CGMV vertel ik regelmatig over mijn actief pensioenleven. Een centraal thema is de rol van vaders. Ik probeer hier op verschillende manieren aandacht aan te geven.

 

Lezingen en studies
Onlangs heb ik een aantal lezingen en studies gegeven over de impact van vaders in iemands leven en over de effecten van een postpartum depressie, ook het effect dat die heeft op vaders. In Gorinchem hebben een aantal kerken in april een Mannendag georganiseerd waarbij veertig mannen aanwezig waren. Samen hebben we nagedacht over de emoties die mannen ervaren. De dag was bemoedigend en de aanwezigen hebben gevraagd om een vervolg.

 

Vaderschap en werkgeverschap
Ik heb al eerder in mijn blogs voor CGMV aandacht besteed aan het thema ‘vaders en vaderschap’, een gelaagd en veelzijdig thema. Denk maar aan de combinatie van man-zijn en vader-zijn als je werknemer bent. De invloed van armoede of ziekte op je leefsituatie, van een burn-out of van een ingrijpend verlies.

 

De relatie tussen werkgever en werknemer is dan enorm belangrijk voor het herstelproces. Persoonlijke aandacht van de baas (werkgever of leidinggevende) en begrip zijn van groot belang. Gekend worden, openhartig kunnen zijn, erkenning krijgen, soms zelfs lotgenotencontact zijn heel nuttig. Ze helpen met verandering, het verwerven van herstelgericht inzicht en veranderingen in persoonlijke gedrags- en communicatiepatronen. Deze aanpak in een werksituatie is ook voor CGMV een belangrijk aandachtspunt.

 

Zorg
Tijdens de Familiedagen in de Evenementenhal te Gorinchem in oktober 2023 had ik gesprekken met twee christelijke zorgverzekeraars. In mei dit jaar vond de week van ‘het sterke gezin’ plaats, georganiseerd door De Christelijke Zorgverzekeraar.

 

In een podcast vertelde een kraamverzorgende hoe belangrijk de actieve rol van de vader is en hoe nuttig het is om de vader bij het verzorgen van de baby te betrekken. Zij stelt gerichte vragen aan prille vaders over de invulling van hun vaderrol en traint hen in de dagelijkse verzorging. Zij bespreekt onzekerheden en de invloed van passieve houdingen om vaders bewust te maken van hun positieve invloed en het effect van hun aandacht op moeder en kind. Deze aanpak geeft meer rust in het gezin en stelt vaders in staat om bewuster invulling te geven aan hun vaderrol.

 

Ik vind het belangrijk dat de zorgverzekeraar aandacht besteedt aan vaders en dat de zorgverzekeringspolis dit aanbod voor kraamverzorgenden heeft. Zo wordt ook zij bewust gemaakt van de kansen die zij heeft om vaders te helpen hun invloedrijke positie in hun gezinnen goed te gebruiken. Dat helpt bij het creëren van ‘sterke gezinnen’. Het was een goede actieweek!

 

Voor wie meer wil weten: op www.bobderaadt.nl/fathersmatters.php staat een artikel van David Borman, voormalig verloskundige en medisch communicatietrainer. Hij wijst daarin op het belang van betrokken vaderschap.

 

Actief pensioenleven
Bovenstaande onderwerpen kwamen naar voren vanuit de dagelijkse praktijk en de wens om maatschappelijk betrokken te blijven als gepensioneerde. Het netwerk waarin we het maatschappelijk nut van vaders en het belang van betrokken vaderschap meer onder de aandacht te brengen, breidt zich gelukkig uit. Mocht je daar meer over willen weten of in dat netwerk willen participeren, stuur dan een mail naar: bobderaadt@live.nl. Ik ben benieuwd naar je visie, mening en ervaringen.

 

Bob de Raadt
Freelance contextueel maatschappelijk werker, assistent onderzoek Erasmus MC, gastdocent Erasmus MC Academie, extern adviseur bij Veer-Krachtige Ouders, hoofdredacteur Vaderschapskennis.
www.bobderaadt.nl