Inloggen

Zeven tips voor onderhandelen over je uurtarief

 

 

Vrouwelijke zzp’ers zijn vaak niet de beste onderhandelaars, bleek onlangs uit onderzoek.Het uurtarief van vrouwelijke zzp’ers ligt in sommige gevallen tot wel 16 procent lager dan hun mannelijke collega’s met dezelfde opleiding en ervaring.

 

Dat geldt ook voor vrouwen met een master op zak. Hoe dat komt, is voer voor psychologen, maar er is ook wat aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld onderhandelen over je uurtarief. We hebben zeven tips om je hierbij te helpen.

 

  • In het algemeen gesproken is het typisch een valkuil voor vrouwen dat ze aardig gevonden willen worden. Dat kan hun onderhandelingspositie ondermijnen. Maar je kunt ook zonder vrienden te worden met je opdrachtgever vriendelijk en toch zakelijk zijn.
  • Ga voor je je eigen tarieven vaststelt goed na wat gebruikelijk is in je sector. Bepaal daarna je eigen minimumtarief en zorg ervoor dat je dat kunt onderbouwen. Houd ook rekening met declarabele uren want die kunnen per sector nogal verschillen. Voor vrouwen is een extra waarschuwing op zijn plaats om zichzelf niet te laag in te schatten wat betreft opleiding en ervaring. 
  • Wees eerlijk over wat je verdient en wat je gemiddelde uurloon is. Anderen kunnen je dan corrigeren als dat te laag ligt. Of te hoog, maar dan ben je waarschijnlijk een man. Openheid over uurtarieven voorkomt bovendien dat opdrachtgevers lukraak kunnen roepen dat je te duur bent.
  • Laat je niet beïnvloeden door klaagzangen van een opdrachtgever dat jouw uurtarief voor hem niet uit kan. Dat is immers niet jouw verantwoordelijkheid. Hij is verantwoordelijk voor zijn boekhouding, jij voor die van jou. Bovendien zal een opdrachtgever die nu niet meer wil of kan betalen, dat waarschijnlijk ook in de toekomst niet doen.
  • Zak niet met je tarief als je dat eenmaal goed hebt vastgesteld. Iemand een plezier doen met een extra klein klusje is een betere optie dan genoegen nemen met een lager uurloon. Het is dan duidelijk dat je tarieven ook in de toekomst niet onderhandelbaar zijn. Een uitzondering kun je maken als vaststaat dat er in de toekomst belangrijke opdrachten binnen zullen blijven komen. Of heel leuke.
  • Kom je er niet uit, laat de opdracht dan gewoon zitten. Het voordeel van ZZP’er zijn is immers dat je niet vastzit aan een werkgever, en ook niet aan een opdrachtgever. Het kan je werkplezier aantasten als je voortdurend of langdurig moet onderhandelen over je tarieven. Vaak is de klik er dan toch al niet.
  • Ten slotte: voor een deel is goed onderhandelen een mindset. Als je het moeilijk vindt te onderhandelen met je eigen belangen op het oog, vraag je dan eens af hoe dat komt. Als je dat hebt ontdekt, kun je wellicht de oorzaak aanpakken. 

     

    Ineke Evink