Inloggen

Deeltijders kunnen best meer uren gaan werken

 

Om de zoveel tijd komt het onderwerp terug: deeltijders kunnen best meer uren gaan werken. Dat is goed tegen de krapte op de arbeidsmarkt, vooral in het onderwijs, de zorg en de kinderopvang.

 

Er zijn ruim een half miljoen zogeheten onbenutte deeltijders, berekende het CBS afgelopen jaar. Zij werken in deeltijd en zouden misschien wel meer willen werken. Waarom gebeurt dat dan niet? Tijd voor onderzoek, vindt de Rijksoverheid. En dus stelt zij eerst 30 miljoen en bij succes nog eens 45 miljoen euro ter beschikking aan onderzoek daarnaar.

 

Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari tot 14 februari 2025 subsidie aanvragen voor projecten om werknemers meer uren te laten werken. “Meer uren werkt!’ heet het programma, dat vooral is bedoeld voor zorg en welzijn, basisonderwijs en kinderopvang. 

 

Werkgever

Nu is het prima om te onderzoeken wat mensen die wel meer willen werken tegenhoudt dat ook te gaan doen. CGMV is blij met de sectoren die daarvoor zijn uitgekozen. Niet zelden is dat trouwens niet de werknemer maar de werkgever die meer werken moeilijk maakt, ontdekte FNV. Vooral in de zorg werken werkgevers liever met kleine contracten omdat de werknemers dan flexibeler kunnen worden ingezet. 

 

Ook de zorg voor kinderen of mantelzorg voor familie kan een reden zijn niet meer te gaan werken. Juist in de zorg en het onderwijs werken naar verhouding veel meer vrouwen, en zij zijn het nog steeds die deze taken vooral op zich nemen. Een andere verdeling van dit werk tussen man en vrouw zou wellicht goed zijn maar dat blijft een persoonlijke keuze. De verwijzing naar culturele normen die het vrouwen lastig zouden maken te kiezen voor meer uren werk per week klinkt zo langzamerhand wat obligaat.

 

Vaak heeft meer werken juist voor mensen met een laag loon en een klein contract een negatief financieel resultaat omdat meer inkomen meteen invloed heeft op toeslagen. Dat kan betekenen dat meer werken zorgt voor minder inkomen. Meer staffelen van de toeslagen zou daartegen kunnen helpen, evenals op langere termijn het afbouwen van het toeslagenstelsel.

 

Het is altijd mogelijk dat onderzoek met verrassende inzichten of nieuwe, creatieve oplossingen komt. Maar tot nu toe bleek de praktijk sterker dan de wens. 

 

Vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Neem contact met ons op!

 

Ineke Evink