Inloggen

Een mooie zomervakantie begint met overleg op het werk

 

Rond kerst begint het bij veel bedrijven en organisaties te gonzen. Wanneer en hoelang wil je op vakantie? De één stort zich daar vol overgave op, de ander is er nog lang niet mee bezig.
Toch is het verstandig dat collega’s daar tijdig over nadenken.

 

Soms moet je er op tijd bij zijn om die ene leuke vakantie te boeken. Maar dat betekent dan wel op tijd afstemmen met je collega’s. Collega’s moeten namelijk niet alleen rekening houden met hun eigen wensen, maar ook vaak met de vakanties van partners en kinderen. Zo is er in het laatste geval de beperking van de schoolvakanties.

 

Aanvragen vakantie

Het aanvragen van vakantie is niet een eenzijdige aanvraag, zoals het opzeggen van je contract. De wet geeft aan dat het initiatief bij de medewerker ligt en dat die met een specifiek verzoek mag komen. De werkgever mag alleen bij een zwaarwegend bedrijfsbelang het verzoek afwijzen. Reageert de werkgever niet binnen twee weken op een schriftelijke verlofaanvraag, dan is de aanvraag sowieso goedgekeurd.

 

Een reden voor afwijzing kan zijn dat er in die periode al te veel werknemers op vakantie zijn zodat de bedrijfsvoering in het gedrang komt. Zeker in zorgorganisaties is een goede personeelsdekking tijdens de zomervakantie belangrijk.

 

Rechten als medewerker
Je kunt als medewerker niet in het algemeen stellen dat je recht hebt op een bepaalde periode in de zomervakantie. Wel moet je tenminste je wettelijke vakantiedagen tijdens een jaar kunnen opnemen. Je kunt niet worden verplicht een jaar over te slaan. Daarnaast stellen de meeste cao’s voorwaarden aan het recht op zomervakantie. Zo staat er in veel cao’s dat er recht bestaat op tenminste twee of drie aaneengesloten vakantieweken.

 

Oneerlijk
Als het lastig is om je vakantiedagen goed aan te laten sluiten bij je privé-situatie krijg je soms het gevoel dat het oneerlijk is verdeeld. Soms zijn er plausibele verklaringen, maar het gevoel van oneerlijkheid krijgen onze juridisch adviseurs vaker te horen. Dat kan je werkplezier aantasten.

 

Advies
Het is belangrijk dat de werkgever tijdig begint met de inventarisatie van de vakantiewensen. Zorg ervoor dat alle aanvragen tegelijk worden beoordeeld, zodat alle overwegingen meetellen. Bespreek per team of afdeling eerlijk welke wensen er zijn. Hiermee los je niet alle dilemma’s op, maar het helpt wel om samen tot een betere keuze te komen. Wellicht kun je dit jaar een mindere periode accepteren, met het vooruitzicht dat je volgend jaar als eerste kunt kiezen.

 

Ineke Evink