Inloggen

Minder flex: vaak beter, maar niet altijd

De arbeidsmarkt lijkt wel een grote evenwichtsoefening tussen werkgevers en werknemers. Te veel rechten voor werknemers maakt het werkgevers te moeilijk, te veel vrijheid voor werkgevers tast de rechtspositie van werknemers aan.

 

Werk aan de winkel voor de overheid dus. Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum heeft een wetsvoorstel ingediend dat flexwerkers meer zekerheid moet bieden.

 

Dat wil de minister bereiken door het afschaffen van het nul-urencontract, het verkorten van de fases A, B en C en het aanpassen van de ketenregeling: de termijn tussen twee arbeidscontracten wordt verlengd van zes maanden naar vijf jaar, zodat een draaideurconstructie veel moeilijker wordt. Het nul-urencontract wordt in het wetsvoorstel vervangen door een minimum van 10-13 uur.

 

Zekerheid

CGMV waardeert de poging van de minister om werknemers meer zekerheid te bieden. Na één of anderhalf jaar tijdelijke contracten moet een werkgever kunnen weten of hij de werknemers vast in dienst kan nemen, en voor hoeveel uur. Eindeloos van contract naar contract gaan is niet alleen slecht voor de werknemer maar ook voor de samenleving.

 

Met het wetsvoorstel wordt flex minder flex en krijgen veel flexwerkers wat meer zekerheid. In ieder geval, dat is de bedoeling. Of het in de praktijk ook zo gaat uitwerken, is de vraag. Er zijn ook nu al juridische mogelijkheden om een zekerder contract te krijgen. Wie maandenlang standaard 10 uur per week werkt via een nul-urencontract, kan bij de werkgever een contract met een vast aantal uren afdwingen.

 

Draaideurconstructie

Recht hebben en recht krijgen is helaas niet hetzelfde. In sommige sectoren, zoals de bouw en het onderwijs, wordt regelmatig de randen van de wet opgezocht. Een aantal draaideurconstructies worden door nieuwe wetsvoorstel bemoeilijkt. Dat is gunstig.

 

Er zullen altijd werkgevers zijn die geitenpaadjes zoeken, maar de wet stelt ook een norm: fatsoenlijke werkgevers houden hun personeel niet aan het lijntje.

 

De andere kant van het verhaal is dat niet iedereen op zoek is naar vastigheid. Sommigen mensen willen graag flexibel blijven vanwege hun gezinssituatie, of mantelzorg. Dat wordt met dit wetsvoorstel een stuk moeilijker. Het blijft zoeken naar evenwicht.

 

 

Ineke Evink

thumbnail pexels pixabay 327540