Wij helpen je graag bij al je vragen over werk, inkomen en lidmaatschap.
Van oudsher is Nederland gespecialiseerd in zuivel en daar is het groot in geworden. Maar het systeem loopt tegen zijn grenzen aan. Er zal in Nederland altijd melk- en vleesvee gehouden worden, maar wel minder. Maar waar halen we dan onze eiwitten vandaan?
Dat is niet alleen een Nederlands probleem. Europa zal ook op voedselgebied minder afhankelijk moeten worden van bijvoorbeeld China, Rusland en de VS. Daarvoor is nodig dat we minder dierlijk en meer plantaardig eiwit gaan eten. Er is nog een reden voor die zogeheten eiwittransitie. De klimaatverandering zorgt voor grote verschuivingen in de landbouw. Zuid-Europa zal minder kunnen produceren, Oost-Europa en bijvoorbeeld Zweden juist meer.
Minder vlees en zuivel en meer plantaardige eiwitten eten, vraagt een culturele omslag. CGMV denkt dat zowel de overheid als het bedrijfsleven en de burger hierin een rol hebben.
Verbinding
De overheid kan initiatieven ondersteunen die boeren in contact brengen met andere economische sectoren. Een goed voorbeeld is de bouw, die immers circulair moet gaan werken. Boeren kunnen hennep of mammoetgras telen voor de bouw. Peulvruchten geven hoogwaardige eiwitten maar de voedingsindustrie moet daar smakelijke producten van maken. Er zijn organisaties nodig die de verbinding tussen beide tot stand brengen.
Daarnaast kan de overheid de markt beïnvloeden met btw-tarieven en heffingen op bijvoorbeeld milieuvervuilende producties als glaswol, ten gunste van plantaardige alternatieven. In kookstudio’s kunnen mensen leren lekker te koken met plantaardige eiwitten. Supermarkten kunnen meer alternatieven voor vlees en zuivel verkopen. Liever niet met ultrabewerkt namaak-vlees maar door recepten te delen van lekkere, goedkope en gezonde maaltijden zonder vlees.
Luxe
De burger heeft een eigen verantwoordelijkheid. Elke dag vlees is nu misschien normaal, maar dat was het vroeger niet. Twee of drie keer per week vlees eten, is voor de nodige voedingsstoffen ruim voldoende. Met andere woorden, vlees moet weer meer een luxe worden. Dan mag het wat meer kosten en kan de boer een redelijke prijs krijgen voor zijn producten.
Minder vlees eten eten hoeft geen straf te zijn, internet staat vol met goede recepten. Peulvruchten zijn ook nog eens een stuk goedkoper dan vlees en – afgewisseld met vlees – ook nog eens een stuk gezonder. Santé!
Ineke Evink