Wij helpen je graag bij al je vragen over werk, inkomen en lidmaatschap.
De mensen die in het onderwijs werken, doen dat met hart en ziel. Maar er zijn grote zorgen over het onderwijs. Bijna een kwart van de leerlingen loopt het risico als volwassene laaggeletterd te zijn, er zijn duizenden thuiszitters, en er is gebrek aan leraren. Maar de school is een onmisbaar onderdeel van de samenleving, en verdient daarom veel meer dan het nu krijgt.
Zorg dat de leraar zijn werk kan doen. Zadel haar of hem niet op met (overbodige) administratie en protocollen maar vertrouw op haar kennis en ervaring. Geef leraren de ruimte aan te sluiten bij wat het kind nodig heeft. In het voortgezet onderwijs heeft de leraar meer uren nodig voor het aantal lessen dat gegeven wordt.
Passend onderwijs is een prachtig streven. Maar geef de leraar dan wel de kans dit toe te passen in de klas. Zorg voor goede onderwijsassistenten en andere ondersteuning. Kleinere klassen zijn daarbij voorwaarde.
Versterk het mbo. Te lang heeft het middelbaar beroepsonderwijs geleden onder een slecht imago, alsof het een mindere keuze zou zijn. Maar hier worden de vakmensen van de toekomst opgeleid, die hard nodig zijn in allerlei sectoren.
Veilig werken op hoogte is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de werkgever of zelfstandige vakman. Maar wat te doen als een klant niet maalt om jouw veiligheid, maar wel streeploos gezeemde ramen verlangt voor de laagste prijs?
Johannes heeft niet alleen ervaring als technisch wijkverpleegkundige. Hij stond onlangs aan de andere kant, als mantelzorger.
Stel, ik wil van baan veranderen, weg uit de technische thuiszorg, wat ga ik dan missen? En ook: wat vind ik nu zo leuk?
Mag mijn werkgever eenzijdig een relatiebeding toevoegen?
Alle aandacht gaat uit naar het pensioen, en dan vooral naar het financiële aspect. Maar je sociaal pensioen is zeker zo belangrijk.
Bob de Raadt spreekt op het Zorgcongres 2025 over : ‘De psychosociale stress bij kind/ouders rond een medische opname’.