Inloggen

Rijk, rijker, rijkst?

 

Hij ligt weer in de schappen, de Quote500 met de 500 rijkste Nederlanders. Ze zijn niet alleen rijk, ze worden ook steeds rijker, zo blijkt. Miljoenen tellen niet meer, het gemiddeld vermogen van de rijkste Nederlanders passeerde dit jaar voor het eerst het half miljard.

 

Juist omdat het in de politiek zo vaak gaat over mensen die moeite hebben met rondkomen, is deze lijst nogal vervreemdend. Ook voor het gevoel van mensen met middeninkomens staan deze multimiljonairs en miljardairs lichtjaren van hen verwijderd.

 

De lijst gaat over particulieren, niet over bedrijven. Er is niets mis met winst maken, investeren in uitbreiding, onderzoek en alles wat nodig is om als bedrijf gezond te kunnen voortbestaan. Ook valt de mensen op de lijst hun rijkdom natuurlijk niet kwalijk te nemen. Rijkdom is geen schande. Sommigen doen bovendien goede dingen met hun geld, anderen dragen bij aan de economie als zij hun geld in Nederland uitgeven. Maar dit alles hangt nu alleen af van hun goede wil. CGMV vindt dat de rijkste Nederlanders meer mogen bijdragen dan ze nu doen, via een extra belasting.

 

Infrastructuur

Profiteren van de samenleving doen deze superrijken immers net zo goed als de lage- en middeninkomens. Ook zij rijden gewoon op de openbare weg, ze maken gebruik van onderwijs en gezondheidszorg, van het elektriciteitsnetwerk en de elektronische infrastructuur. Ze danken in het geval van bedrijfswinsten hun geld ook aan al die mensen die hun beste krachten voor hun bedrijf hebben ingezet.

 

De hoge bedragen geven ook te denken omdat ze het gevolg zijn van de keuze arbeid meer te belasten dan vermogen. Als motivatie wordt vaak gezegd dat over het verdiende vermogen al belasting betaald is. Maar dat klopt lang niet altijd. Menig multimiljonair dankt zijn vermogen aan een erfenis, aan winst op aandelen, al dan niet uit eigen bedrijf, of aan puur geluk.

 

Gemeenschap

Het zou ook helpen coöperaties veel meer te faciliteren dan nu het geval is. Dat kan door het eenvoudiger te maken ze op te richten en door ze belastingvoordeel te geven. Wat gemeenschappelijk goed is, blijft zo gemeenschappelijk goed. Dat kan meteen het weefsel van de samenleving versterken.

 

CGMV pleit dan ook voor een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op vermogen. Daarmee is een klein begin gemaakt, maar nog lang niet genoeg. Die verschuiving is ook beter voor de samenleving als geheel. Minder grote verschillen tussen arm en rijk en een sterke, grote middenklasse geeft een stabielere samenleving, minder maatschappelijke onrust en meer onderling vertrouwen.

 

Vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Neem contact met ons op!

 

Ineke Evink