Inloggen

Excursie Tulip Experience Amsterdam

 

De tulp is een van de bekendste symbolen van Nederland. Voor zowel de buitenlandse als de Nederlandse toerist is er daarom de Tulip Experience Amsterdam in… Noordwijkerhout.

 

Zo gek is Noordwijkerhout natuurlijk niet, want het ligt in de bollenstreek. Zo’n 35 CGMV senioren hadden er een dagje uit. Ze ontmoetten elkaar in het restaurant. Na een ruime bak koffie of thee, versierd met een gevulde koek, is het tijd om gids Dave voor te stellen. Hij is van de arme tak van de oprichter Willem Pennings, zegt hij zelf.

 

Tulip Experience is zowel museum als een tentoonstelling, en min of meer uit nood geboren. De tuinders hadden last van de toeristen die op de Bollenstreek afkwamen wanneer de tulpen in volle bloei stonden. Dave legt uit dat het de tuinder om de bol gaat en niet om de bloem. Als de toerist de bol vertrapt om al liggend op de bloembedden mooie foto’s te maken, dan verdampt de winst.

 

Geschiedenis

In de hal waar het museum is gevestigd, kun je de geschiedenis van de bol volgen. Oorspronkelijk komt de bol uit Turkije. De tulband, die daar veel gedragen werd, zorgde via allerlei verbasteringen voor ons woord tulp. Oorspronkelijk was er maar één tulpensoort, nu zijn er talloze soorten die van elkaar verschillen door de vorm en de kleur.

 

Na de geschiedenis van de tulp komt het proces van planten, groeien en oogsten aan de orde. De deelnemers stellen vragen over de kwaliteit en de duurzaamheid van tulpen. Dave vertelt dat in vroeger tijd alles met de hand ging. De tulpen werden geteeld op gronden die waren ontstaan nadat de klei was afgegraven. Deze klei werd gebruikt om stenen van te bakken voor de woningbouw in de grotere steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De overgebleven gronden, zogenaamde geestgronden, waren uitstekend geschikt voor de bollenteelt.

 

Export

Inmiddels is veel van de werkzaamheden geautomatiseerd, onder meer door robots in te zetten voor het planten. Ook zijn er grote machines om de oogst binnen te halen. Omdat niet elke bol even groot is, worden er maten gehanteerd van 1 – 14 centimeter.  Grote bollen zijn voor de verkoop, middelgroot wordt gebruikt als pootgoed en de kleinste wordt gebruikt als veevoer.

 

De export is gigantisch en daar wordt het meeste aan verdiend. Vooral Europa is in trek, maar Azië is in opkomst en ook de VS is een belangrijk exportland.

De deelnemers hebben alle gelegenheid om te winkelen, te snoepen en een foto’s te maken. Het was een gezellige middag vol ontmoeting en met een mooi verhaal. Dank aan Dave!

 

Jan Modderman

Coördinator CGMV senioren