Inloggen

Zwaar werk moet recht geven op vroegpensioen

 

De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd is voor mensen met een kantoorbaan meestal geen probleem. Maar voor mensen die zwaar werk verrichten kunnen de extra jaren een zware belasting vormen. Voor hen moet een goede regeling blijven.

 

Het kabinet komt binnenkort met een nieuwe regeling voor vroegpensioen voor zware beroepen, die de huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) moet vervangen. Maar een fatsoenlijke vervanging voor de RVU is die regeling niet.

 

De hamvraag is: wanneer is een beroep zwaar genoeg om voor zo’n regeling in aanmerking te komen? Daar heeft het kabinet zich tot nu toe niet aan gewaagd De overheid weegt af hoeveel belasting zij misloopt en weegt de krapte op de arbeidsmarkt mee. Minister Van Hijum wil een quotum instellen van 15.000 mensen per jaar.

 

Dat er een zwaar-werk-regeling moet blijven, staat voor CGMV als een paal boven water. Of het nu gaat om lichamelijk of mentaal zwaar werk, nachtdiensten of gevaarlijk werk, het is onrechtvaardig als mensen volkomen versleten hun pensioen ingaan.

 

Lapmiddel

Daarbij komt dat deze regeling eigenlijk een lapmiddel is voor de gevolgen van het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd. Een fatsoenlijke regeling is daarom op zijn plaats, zeker omdat zwaar werk vaak wordt verricht door mensen die laag of middelbaar zijn opgeleid. Velen werken al vanaf hun zestiende of achttiende. Niet zelden belandden zij in de WAO of de WIA, of verlaten ze met een burn-out het werk.

 

Zo voordelig om mensen die zwaar werk doen tot aan hun pensioen te laten doorwerken is het ook niet. Er zal steeds meer een beroep worden gedaan op mantelzorgers, vaak zijn dat zestigers. Maar wie versleten thuis komt te zitten is daar lang niet altijd toe in staat.

 

Een ander financieel aspect is dat juist hoogopgeleide werknemers die veel verdienen nu gebruik maken van de RVU. Dan gaat het om kantoorpersoneel van banken en verzekeraars, bepaald geen armlastige sectoren.

 

Verantwoordelijkheid

Werknemers hebben ook zelf een verantwoordelijkheid. Wie al van verre ziet aankomen dat hij zijn werk niet nog twintig jaar kan volhouden, kan bekijken welke mogelijkheden er zijn voor omscholing of ander werk binnen of buiten de organisatie. Werkgevers in sectoren met veel zwaar werk zullen tijdig met hun werknemers om tafel moeten gaan om de mogelijkheden te bespreken. Die verantwoordelijkheid mogen zij niet afwentelen op de samenleving.

 

CGMV vindt dat een aantal sectoren moet worden vastgesteld waar een zwaar-werk-regeling moet blijven, zoals de bouw, de zorg, de schoonmaak en de politie. Het is goed om een salarisplafond in te richten voor de regeling. Wie bijvoorbeeld meer dan twee keer modaal verdient, heeft voldoende mogelijkheden om zelf maatregelen te nemen.

 

Tegelijk moeten mensen aan de onderkant van het loongebouw een hogere uitkering krijgen dan nu het geval is. Anders blijft het probleem bestaan dat uitgerekend zij niet van de mogelijkheid tot vroegpensioen gebruik kunnen maken.

Ten slotte, leven is meer dan werken. Ook mensen die zwaar werk doen hebben recht op een leven na het werk. Daar mag de samenleving best wat voor over hebben.

 

Vragen of opmerkingen over vroegpensioen? Neem contact met ons op!

 

Ineke Evink