Inloggen

1. De WIA in het kort

 

In drie artikelen informeren we je over de ontwikkelingen met betrekking tot de WIA. Allereerst een artikel over hoe de WIA er nu uitziet (1). Vervolgens over wat de problemen zijn met de huidige WIA (2). En ten slotte over wat CGMV van de een nieuwe WIA-regeling vindt (3).

 

Wat houdt de WIA in?
WIA staat voor Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Het is een werknemersverzekering die per 1 januari 2006 de WAO heeft opgevolgd. Elke werknemer betaalt premie via inhouding op het salaris en is daarmee verzekerd van een uitkering na twee jaar ziekte. De wachttijd om in aanmerking te komen voor een WIA-uitkering is dus twee jaar.

 

Twee regelingen (WGA en IVA)
Bij de WAO lag alle nadruk op inkomensondersteuning, maar de WIA is een combinatie van WW en een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Vandaar dat er ook een onderscheid wordt gemaakt tussen twee uitkeringsvormen: de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten) en de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). Iedereen die nog arbeidsvermogen heeft en dus nog kan werken of voor wie dat zou kunnen gelden, valt onder de WGA. Deze groep ontvangt 70 procent van het oude loon. Wie onder de IVA valt, is duurzaam arbeidsongeschikt en ontvangt 75 procent van het oude loon. In dat laatste geval word je niet meer herkeurd.

 

Ondergrens van 35 procent
Na twee jaar ziekte krijg je een WIA-keuring door het UWV. Vanwege een tekort aan keuringsartsen kan deze keuring met een paar maand of meer worden uitgesteld. Voor de keuring heb je eerst een gesprek met een verzekeringsarts en vervolgens de arbeidsdeskundige.

De verzekeringsarts bepaalt wat je wel of niet kunt. Bijvoorbeeld hoeveel uur je op een dag kunt werken, of je kunt omgaan met spanningen en zo meer.

 

Vervolgens is er een gesprek met de arbeidsdeskundige, die op grond van de medische mogelijkheden bekijkt welke functies je in theorie nog zou kunnen vervullen.  Op die manier wordt vastgesteld welk inkomen je nog zou kunnen verdienen. Als je minder dan 35 procent arbeidsongeschikt bent kom je niet in aanmerking voor een uitkering. Met die drempel zorgt de wetgever ervoor dat er niet een te grote groep van deze uitkering gebruik gaat maken.

 

Hoe wordt het arbeidsongeschiktheidspercentage berekend?
Het percentage van 35 procent betekent niet dat je voor 35 procent je werk niet meer kunt doen. Het heeft niet te maken met je medische situatie, maar met een financiële berekening. Die gaat als volgt: als je oorspronkelijk 100 euro per uur verdiende en nu nog 20 euro zou kunnen verdienen, geldt dat je voor 80 procent arbeidsongeschikt bent. Verzekeringstechnisch ben je dan namelijk 80 procent van je inkomen kwijtgeraakt. Hoe hoger je oorspronkelijke inkomen, hoe meer kans je hebt dat je een hoger arbeidsongeschiktheidspercentage toegekend krijgt.  

 

  • Heb jij vragen over de WIA? Mail ze ons, dan helpen we je graag verder!
  • Klik hier om deel 2 Problemen met de WIA te lezen.

 

Ineke Evink