Wij helpen je graag bij al je vragen over werk, inkomen en lidmaatschap.
De WIA bestaat al bijna 20 jaar. De vraag is hoelang de wet in deze vorm kan blijven bestaan. Daarom stuurde minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief naar de Tweede Kamer over het aanpassen van het WIA-stelsel.
Bijna iedereen is het er wel over eens dat er steeds meer knelpunten zitten in het WIA-stelsel. Er zijn te weinig verzekeringsartsen om keuringen te verrichten, werknemers met lagere inkomens die qua arbeidsongeschiktheidspercentage (minder dan 35 procent) komen niet in aanmerking voor een WIA-uitkering, er zijn financiële belemmeringen om weer aan het werk te komen en het stelsel is heel ingewikkeld.
Het lastige is alleen dat deze problemen oplossen om een ingrijpende stelselwijziging vraagt. Dit is tenminste de conclusie van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS). Deze commissie is in 2022 aangesteld door de Tweede Kamer en heeft in eind februari 2024 een advies uitgebracht. De voorstellen die de minister doet zijn grotendeels gebaseerd op dit rapport.
Voorstellen
In het OCTAS-rapport worden allerlei voorstellen gedaan, waarbij de schrijvers als doel stellen om het WIA-stelsel eerlijker, eenvoudiger en toegankelijker te maken. De bedoeling is dat het stelsel vereenvoudigd wordt van vier naar twee uitkeringsregimes. Dat betekent onder meer dat de IVA wordt afgeschaft. Er hoeft dan geen duurzaamheidstoets meer plaats te vinden en mensen die nu een IVA-uitkering krijgen, komen onder het re-integratieregels van de WGA te vallen.
Verder wordt de 35-procent-regel verlaagd, Er wordt niet langer een uitkering van 75 procent van het laatstverdiende loon toegekend, maar maximaal 70 procent.
Ineke Evink